tisdag 16 november 2010

Bokföring

Alla som har arbetat i ett kontor vid någon tidpunkt eller en annan var tvungen att gå till redovisning/ekonomin. De är de människor som betalar och skickar ut räkningar för att hålla verksamheten igång. De gör mycket mer än så. Ibland kallas "bönräknare" men de måste också hålla ett öga på vinster, kostnader och förluster. Såvida du inte kör din egen verksamhet och är din egen revisor skulle du inte ha någon möjlighet att veta hur lönsam - eller inte - din verksamhet är utan någon form av redovisning.
Oavsett vilken bransch du är i, även om allt du gör är att skriva ner inkomster och utgifter, så är det fortfarande redovisning. Det är en del av ens hela liv. Spara en ersättning, spendera allt på en gång - det är redovisningsprinciper.
Vad är några andra företag där redovisningen är kritisk för verksamhetn? Jordbrukarna måste följa noga redovisningssed. Många av dem driver sina gårdar från år till år genom att ta lån för att plantera grödor. Om det är ett bra år, ett lönsamt år, så kan de betala av sina lån. Om inte kanske de måste föra lånet över till nästa år, och samla mer räntekostnader.
Varje företag och varje individ måste ha någon form av bokföring i sitt liv. Annars kan ekonomin komma bort från dem. De vet inte vad de har spenderat, eller om de kan förvänta sig en vinst eller en förlust från deras verksamhet. Ha kontroll över din redovisning, om det är för en miljardverksamhet eller för en personlig bankbok är det en nödvändig verksamhet på daglig basis om du är smart. Inte göra det kan innebära allt från en studsade kontrollera eller lägga upp en förlust till ett företags aktieägare. Båda scenarierna kan vara lika förödande.
Redovisning är i grunden information och denna information publiceras regelbundet i verksamheten som en resultaträkning, eller en balansräkning.

Inga kommentarer: