onsdag 1 december 2010

Digital eller optisk zoom?

Många digitalkameror erbjuder både digital och optisk zoom. Dessa två förvirrar ofta den genomsnittliga kamerkaöparen, tills du vet vad du tittar på.
Optisk zoom fungerar ungefär som zoom-objektiv på en 35 millimeters filmkamera. Det ändrar längden på kamerans lins och drar föremål närmare dig. Den optiska zoomen behåller kvaliteten på bilden. Digital zoom fungerar annorlunda. Det tar helt enkelt bilden och beskär den, sedan förstoras den del som är kvar. Det kan skada kvaliteten på den bild som minskas, ibland kraftigt.
Vad detta betyder i termer av produktionen kan du ha en större bild av ett objekt med den digitala zoomen, men risken är att din bild kommer att bli ofokuserad. Detaljer kommer att gå förlorade. Det är faktiskt bäst att stänga av den digitala zoomfunktionen i din kamera om möjligt. Detta kommer att hindra dig från att automatiskt zooma in för nära när den digitala zoomen är ofta en förlängning av den optiska.
Det finns ett par saker du kan göra om du vill ha en närmare bild av ett ämne men vill ha kvaliteten på bilden för att den fortfarande vara bra. Prova att flytta in närmare när du tar bilden. Ofta bara en meter eller två kommer att göra susen. Om detta inte är möjligt kan du ställa in kameran för att ta en bild på sin högsta filstorlek. Detta kommer att resultera i ett foto som kan beskäras så att endast de önskade objekten visas, men ändå tillåter en bild som är bra.
Digital zoom har sin plats här i världne. Det kan användas om den enda målet för fotot är Internet. Bilder på nätet kan vara av mycket lägre kvalitet i kameran och ändå vara acceptabla när det skickas via e-post eller publiceras på ett webbgalleri. Om ditt mål är utskrift, sök dock en kamera som har en större optisk zoom och stänga av den digitala zoomen. Dina bilder kommer att bli bättre i slutet, även om de inte är så nära håll.

Inga kommentarer: